Stichting Shoot-n-Share / Veldwerk | film + educatie + beleid
Verhalenmachine, website en programma over de maakbaarheid van geluk

De maatschappelijke verwachting anno 2013 is dat iedereen zelfredzaam, succesvol en gelukkig is. Maar hoe maakbaar is het geluk? En hoe verhoudt de maakbaarheid van het geluk zich tot ‘de loop der dingen’, de spelingen van het lot? Hoe behoud je je moraal in tijden van onzekerheid of tegenspoed? Hoe ervaar je de stad en het leven wanneer je geen vaste verblijfplaats of status hebt?

‘You win some, you lose some’ is een Rotterdams verhalenproject over geluk, toeval en overleven. Samen met Rotterdamse dak- en thuislozen, (ex-) verslaafden en ongedocumenteerden verkenden we één jaar lang ‘de maakbaarheid van het geluk’. In pop-up Verhalenateliers op verschillende plekken in de stad gingen we met elkaar op zoek naar de betekenis van geluk. Een omvangrijk begrip gekoppeld aan heel persoonlijke momenten en ervaringen, kleine gebruiken en opmerkelijke details.

Het resultaat is een spraakmakende Verhalenmachine die verborgen verhalen en unieke inzichten bundelt en aan de stad laat horen. De machine is een speciaal ontworpen gokkast die knippert, rinkelt en verleidt om een ruk aan de hendel te geven. Veertien luisterverhalen en een veelvoud aan troostprijzen (korte quotes) onthullen opmerkelijke overlevingsstrategieën en levensbepalende momenten. En, zoals het leven een gok is, speelt de fruitautomaat de verhalen in een willekeurige volgorde af: you win some, you lose some.

Vanaf 13 september 2014 reist de machine één jaar langs verschillende Rotterdamse instellingen – van het Fotomuseum tot de Albert Heijn. Iedere gastlocatie haakt met eigen programmering in op het thema ‘de maakbaarheid van het geluk’. Alle verhalen, meer informatie over het project en evenementen rondom de Verhalenmachine zijn te vinden op www.rotterdamsgeluk.nl

In samenwerking met o.a.: Pauluskerk Rotterdam, Pauluskerk Nieuwe Grond, Nico Adriaans Stichting, ViaKunst, Vrouweninloophuis de Paraplu, Museum Rotterdam, Belvédère Verhalenhuis Rotterdam, Leeszaal West, Radio Rijnmond, Gemeentearchief Rotterdam, Radar Uitvoering Zorg en Welzijn.

‘You win some, you lose some’ wordt mede mogelijk gemaakt door: VSBFonds, SKANfonds, Stichting Interkerkelijk Oriëntatie Centrum, Deelgemeente Rotterdam Centrum, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Rotterdam, FondsDBL, Stichting Solidarodam, Haëlla Stichting en G.Ph. Verhagen-Stichting.

Share