Charlois Speciaal

Voor wie goed kijkt, ligt de stad bezaaid met schatten. Zomaar. Op straat. Naast de vuilcontainers, op de bouwplaats, in slooppanden en schuurtjes ligt een kapitaal aan weggegooid metaal voor het oprapen. In Oud-Charlois, de wijk waar wij nu meer dan tien jaar werken zien we rinkelende winkelwagens, zwaarbeladen fietsen en gehavende werkbusjes op weg naar de Van Leeuwen Recycling Groep. Hier, pal naast de Maastunnel, achter een hoog opgetrokken muur van zeecontainers, rijzen bergen metaal.

Voor de corona-editie van kunstenfestival Charlois Speciaal met als thema Kapitaal doken we onder in de wereld van de metaal recycling en maakten we een audioverhaal over alles bij elkaar schrapen.  Een ode aan de economie van het afgedankte. Wat toont zich tussen het afval? En wie zijn de mensen die de kringloop mogelijk maken?

Binnenkort te beluisteren op o.a. charloisspeciaal.nl

Share

Alliantie Hand in Hand en BIZ-gebruikers

Midden in de coronapandemie bezocht Veldwerk verschillende ondernemers op de Beijerlandse Laan en de Groene Hilledijk. Ze spraken ondernemers die er al jaren werken en nieuwkomers die er hun droom waar komen maken. En maakten de portretreeks de Toonbank. Over het ondernemen, de straat zelf en hun liefde voor het product – van exotische hobbyvis tot extravagante laagjestaart. Door de opgelegde horeca- en winkelsluiting zijn veel ondernemers zwaar getroffen. En ook de Laan en de Dijk bleven niet ongeschonden. Maar de ondernemers laten zich niet zomaar uit het veld slaan. En nu de deuren van de winkels voorzichtig op een kiertje worden gezet, is het tijd om de dromen en (daad)kracht van de ondernemers op de Beijerlandse Laan en de Groene Hilledijk te laten zien. Met beeld van Marwan Magroun.

Ga naar de portretreeks

Share

Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam, Cultuur Concreet en Gebiedscommissie Charlois

10 verwaarloosde panden, 25 treurige ruiten, 5 stenige voortuinen en een turbulente geschiedenis. Huis zkt. is een sociaal kunstproject waarbij een blok leegstaande huizen in de Charloisse Zegenstraat een tijdelijke make-over en culturele invulling vond met hulp van de straatbewoners, lokale kunstenaars, muzikanten en andere initiatieven uit de wijk. Van samen slopen, onkruid trekken en koekeloeren op de bouwplaats tot informele informatiebijeenkomsten, workshops en kleinschalige evenementen. Veldwerk zag de leegstand en het funderingsherstel als een kans om met bewoners te bouwen aan het sociale fundament, het negatieve verhaal te kantelen en  positieve energie terug te brengen in de straat.

Klik hier voor een indruk van Huis zkt.

Share

Wereldmuseum Rotterdam

Als je in Rotterdam woont, hoef je de stad niet uit om de wereld te ontdekken. In het kindermuseum nemen kinderen een kijkje achter de voordeur en ontdekken ze wie de buren zijn, waar zij mee bezig zijn en waarom. Veldwerk verzorgt de research naar tentoonstellingsthema’s en interviews met allerhande Rotterdammers, die de inspiratie vormen voor de personages in het kindermuseum.

Klik hier voor de laatste ontwikkelingen!

Share

Goethe Instituut, Museum Rotterdam & CBK

Performance in het Grenzhaus van architect Benedict Esche op het Schouwburgplein ihkv Wereldvluchtelingendag. Vanuit een formele en bureaucratische gesprekssetting wordt een dialoog aangegaan met het publiek over wezenlijke vragen en gedachten ten aanzien van migratie, vluchten en jezelf elders vestigen. Hoe beïnvloedt de setting het gesprek en wat is ervoor nodig om dichter tot elkaar te komen?

Klik hier voor meer info over het Grenzhaus

Share

Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam

Procesbegeleiding, evaluatie en rapportage van belangrijkste leer – en ontwikkelpunten van de Cultuurwerkplaats met een selectie van intern en extern betrokkenen met het oog op de nieuwe koers van de organisatie. Gespreksleiding expertmeetings en organisatiebrede gesprekssessies.

Share

Museum Rotterdam

Kwalitatieve verkenning naar de betekenis van wijkgerichte- en community based projecten en de wijze waarop deelnemers en vrijwilligers zich verbonden voelen met het museum.
Diepte-interviews met sleutelfiguren & rapportage.

Share

Stichting Shoot-n-Share / Veldwerk | film + educatie + beleid
Verhalenmachine, website en programma over de maakbaarheid van geluk

De maatschappelijke verwachting anno 2013 is dat iedereen zelfredzaam, succesvol en gelukkig is. Maar hoe maakbaar is het geluk? En hoe verhoudt de maakbaarheid van het geluk zich tot ‘de loop der dingen’, de spelingen van het lot? Hoe behoud je je moraal in tijden van onzekerheid of tegenspoed? Hoe ervaar je de stad en het leven wanneer je geen vaste verblijfplaats of status hebt?

‘You win some, you lose some’ is een Rotterdams verhalenproject over geluk, toeval en overleven. Samen met Rotterdamse dak- en thuislozen, (ex-) verslaafden en ongedocumenteerden verkenden we één jaar lang ‘de maakbaarheid van het geluk’. In pop-up Verhalenateliers op verschillende plekken in de stad gingen we met elkaar op zoek naar de betekenis van geluk. Een omvangrijk begrip gekoppeld aan heel persoonlijke momenten en ervaringen, kleine gebruiken en opmerkelijke details.

Het resultaat is een spraakmakende Verhalenmachine die verborgen verhalen en unieke inzichten bundelt en aan de stad laat horen. De machine is een speciaal ontworpen gokkast die knippert, rinkelt en verleidt om een ruk aan de hendel te geven. Veertien luisterverhalen en een veelvoud aan troostprijzen (korte quotes) onthullen opmerkelijke overlevingsstrategieën en levensbepalende momenten. En, zoals het leven een gok is, speelt de fruitautomaat de verhalen in een willekeurige volgorde af: you win some, you lose some.

Vanaf 13 september 2014 reist de machine één jaar langs verschillende Rotterdamse instellingen – van het Fotomuseum tot de Albert Heijn. Iedere gastlocatie haakt met eigen programmering in op het thema ‘de maakbaarheid van het geluk’. Alle verhalen, meer informatie over het project en evenementen rondom de Verhalenmachine zijn te vinden op www.rotterdamsgeluk.nl

In samenwerking met o.a.: Pauluskerk Rotterdam, Pauluskerk Nieuwe Grond, Nico Adriaans Stichting, ViaKunst, Vrouweninloophuis de Paraplu, Museum Rotterdam, Belvédère Verhalenhuis Rotterdam, Leeszaal West, Radio Rijnmond, Gemeentearchief Rotterdam, Radar Uitvoering Zorg en Welzijn.

‘You win some, you lose some’ wordt mede mogelijk gemaakt door: VSBFonds, SKANfonds, Stichting Interkerkelijk Oriëntatie Centrum, Deelgemeente Rotterdam Centrum, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Rotterdam, FondsDBL, Stichting Solidarodam, Haëlla Stichting en G.Ph. Verhagen-Stichting.

Share

Amsterdam Museum

Praktijkgericht onderzoek naar en advies over nieuwe manieren voor het Amsterdam Museum om het verhaal van de stad voor én met alle Amsterdammers te vertellen. Veldwerk bekeek de collectie en presentatie van het museum door de ogen en verhalen van informele Amsterdamse netwerken; van bejaardensoos tot een jonge Afro-Amsterdamse dansgroep.

Share

NTR Radio Doc

Deze radiodocumentaire volgt de Verhalenmachine op zijn reis door Rotterdam. Naast de Verhalenmachine, in gesprek met nietsvermoedende Rotterdammers, een supermarktmanager, de maatschappelijke opvang en de Rotterdamse socioloog Willem Schinkel rijst de vraag of er in onze huidige samenleving nog ruimte is voor ‘falen’ en kwetsbaarheid.

Luister hier de radiodocumentaire

Share

CBK Rotterdam

Een installatie van boedelbakken en alternatieve programmering voor stadsfestival Motel Mozaique. Ontmoet en ervaar de wisselwerking tussen MC’s en dichters van de straat, Rotterdamse singer-songwriters en spoken word artiesten. Of kruip in een bak en bezin je met moderne stadsnomaden op de betekenis van op drift zijn en thuis komen.

Ga naar het programma.

Share

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Met het project Vice Versa beoogde het CBK jongeren die in de buurt van het Zomerhof kwartier wonen te betrekken bij het programma van de jaarlijkse kunstmanifestatie Route du Nord. Veldwerk voerde gesprekken met leerlingen van basisschool de Klimop en Wijkschool Noord over hun visie op de wijk, de stad en ook beeldende kunst. Fragmenten van de gesprekken waren te beluisteren in Galerie Roodkapje samen met het beeldverslag van fotograaf Ytze van der Sluis. Zo kreeg het publiek van Route du Nord terloops inzicht in de levens, culturele diversiteit en verschillende referentiekaders van de jonge buurtbewoners. En de jongeren zelf werden via de eigen installatie in de galerie de wereld van de hedendaagse kunst binnengeloodst, om ook hier de werken van commentaar te voorzien en in gesprek te raken met de kunstenaars.

Opdrachtgever en samenwerkingspartners:
Anton Hoeksema en Marjolein van de Ven
Foto’s: Ytze van der Sluis
www.cbkrotterdam.nl
www.routedunord.nl

Share

MAMA: Showroom for Media and Moving Art Rotterdam

In de Showroom, voor en achter de schermen, doen deelnemers aan de talentontwikkelingstrajecten bij MAMA in samenwerking met peers en belangrijke culturele spelers ervaring op in het culturele veld. Op basis van leeftijd, behoeften en ervaring in de culturele sector heeft MAMA specifieke trajecten ontwikkeld: Rookie Junior, Rookies, Rookie MA en Praktijkverdieping. In vervolg op een onderzoek uit 2011, onderzocht Veldwerk hoe de deelnemers aan de talentontwikkelingstrajecten leren en zich ontwikkelen. Wat betekenen de trajecten voor de beroepspraktijk en – perspectieven van haar deelnemers? En in welke zin voelen (ex-)Rookies zich verbonden met Showroom MAMA? Een reeks diepte-interviews met deelnemers en de resultaten van een online-vragenlijst geven antwoord op deze vragen.

www.showroommama.nl

Share

Veldwerk | film + educatie + beleid

In navolging van de succesvolle pilot van ‘Je weet zelf!’ (2011) wordt het educatieve programma in samenwerking met MEE Rotterdam Rijnmond in 2012 en 2013 aangeboden aan een tiental scholen in de regio Rotterdam Rijnmond. Jongeren van het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs worden naar aanleiding van projectlessen uitgedaagd om zelf korte filmpjes te maken waarin zij hun eigen kwaliteiten en toekomstdromen uitdrukken en showen aan elkaar. Het thema? Jij weet zelf wat je allemaal kan!
Aan het eind van hun laatste jaar op school maken de leerlingen kennis met wat MEE in de toekomst voor ze kan betekenen. Op een beschermd en informatief webplatform kunnen de deelnemende leerlingen hun filmpjes bewonderen.

Samenwerkingspartners: MEE Rotterdam Rijnmond

Share

Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam (VGR)

In opdracht van de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam (VGR) ontwikkelde en produceerde Veldwerk een serie documentaire portretten over de toegankelijkheid van Rotterdam.
De VGR zet zich in voor de ondersteuning en belangenbehartiging van mensen met een beperking in Rotterdam. Het thema toegankelijkheid -in praktische en abstracte zin- staat hoog op de agenda bij besprekingen met lokale overheden, ondernemers, hulpverleners en andere relevante instellingen. De filmportretten zijn gekoppeld aan de werkterreinen van de VGR en illustreren op rake wijze waarom toegankelijkheid voor mensen met een beperking noodzakelijk is om aan de maatschappij deel te kunnen nemen.

Eén van de filmportretten is te bekijken op Vimeo. In dit portret komt ondernemer Erik Sutter van Lens B.V. aan het woord over de bijzondere en waardevolle rol die zijn Wajongers (jonggehandicapten) op de werkvloer vervullen.

Share

Amy Suo Wu & Showroom MAMA

Prediction TV is een kunstproject van Amy Suo Wu, een televisiestation waar bezoekers van Showroom MAMA verslaggever worden van voorspellingen op het gebied van het weer en de economie. Het televisiestation maakt deel uit van Wu’s onderzoek naar de rol van voorspelling op ontwikkelingen in de maatschappij. Er wordt gewerkt met interviews, lichamelijke informatie en para-rationele technologieën. Daarnaast geven kunstenaars en wetenschappers presentaties over de relatie tussen de verbeelding en realiteit.
Het Para-rational Research Station is te bezoeken van 17 november tot 23 december 2012 bij Showroom MAMA. Verslagen van bezoekers worden online uitgezonden op www.predictiontv.com

Veldwerk leverde op verzoek van Wu ondersteuning bij de ontwikkeling van het conceptueel raamwerk.

Share

Stichting Platform Agenda 22

Productie van zes korte clips (totaal 22′) over woonservicegebieden in de regio Rotterdam-Rijnmond. Wat is een woonservicegebied en wat zijn de kansen voor burgers in een woonservicegebied? Aan de hand van persoonlijke verhalen over o.a. burgerinitiatieven en vrijwilligerswerk wordt het thema woonservicegebied uitgewerkt. De productie diende als aanjager voor discussie en gesprek op de conferentie van SPA22 van 22 juni jl.

Redactie: Charlotte van der Kooij, SPA22

Share

MEE Rotterdam Rijnmond

Korte filmcompilatie (10’) over leven met autisme, bestaande uit archiefmateriaal en nieuw beeldmateriaal. We zien en horen Rien in verschillende fases van zijn leven vertellen over zijn beleving van en confrontatie met Asperger: als spelend kind, als middelbare scholier en nu als student civiele techniek aan de TU-Delft. De compilatie wordt ingezet bij groepsvoorlichting aan kinderen, studenten aan beroepsopleidingen, volwassenen in dienstverlenende functies, publieksgroepen zoals politie, vrijwilligersorganisaties, sportclubs etc. Het doel van het project is een bijdrage te leveren aan een positieve beeldvorming over en omgang met kinderen en volwassenen met autisme.

Mede mogelijk gemaakt door: NSGK

Share

MAMA: Showroom for Media and Moving Art Rotterdam

Voor showroom MAMA voerde Veldwerk een onderzoek uit onder de vrijwilligers en deelnemers van talentontwikkelingstrajecten zoals Mr. Miyagi en het huidige Rookies-traject. In het Rookies traject wordt een groep jonge (16-26 jaar) vrijwilligers betrokken bij MAMA’s activiteiten en doen zij werkervaring op in het culturele werkveld. Een reeks diepte-interviews met vrijwilligers en partners van MAMA en de resultaten van een online-vragenlijst, beantwoord door 60 (oud-) betrokkenen van MAMA, maken de doorstroming van Rookies, Miyagi’s en vrijwilligers in het culturele veldzichtbaar.

www.showroommama.nl

Share

Witte de With, Centrum voor Hedendaagse Kunst

Voor de tentoonstelling Melanchotopia ontwikkelde Veldwerk i.s.m. de afdeling Educatie van WdW een audiotour die de bezoeker stimuleert Rotterdam te beleven vanuit een subjectieve, emotionele en persoonlijke invalshoek. De kern van de Melanchotopia-audiotour zijn de persoonlijke en veelal verborgen narratieven en stadsbelevingen van Rotterdammers zelf en deelnemende kunstenaars.
De audiotour vormt voor de bezoeker het vertrekpunt voor de interpretatie van, en dialoog met de kunstwerken in de tentoonstelling Melanchotopia. De audioclips zijn gratis te downloaden vanaf de website van Witte de With. Ook zijn de clips beschikbaar via QR-codes in de stad, en een leentoestel is met een geldig legitimatiebewijs af te halen aan de balie van Witte de With.

Share

Stichting Platform Agenda 22

Productie van zeven korte clips (totaal 25’) over de veiligheid van verminderd zelfredzame mensen in geval van rampen en calamiteiten in de regio Rotterdam-Rijnmond. Vanuit verschillende personen en functies worden de thema’s risicocommunicatie vanuit de overheid en zelfredzaamheid van burgers uitgewerkt.
De clips worden ingezet als aanjager voor discussie en gesprek op de conferentie ‘Zelfredzaamheid bij Calamiteiten en Rampen’ van SPA22 op 17 juni 2011. De clips verschijnen eveneens op DVD.

Redactie productie: Charlotte van der Kooij, SPA22
www.agenda22-rotterdam.nl

Share

Veldwerk | film + educatie + beleid

Educatief vervolg op filmproject Niemandsland gericht op leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (vso), het praktijkonderwijs (pro) en het leerweg ondersteunend onderwijs (lwoo). Naar aanleiding van projectlessen maken leerlingen korte filmpjes waarin ze in circa 1 of 2 minuten aan de wereld laten zien wie zij zijn en waar ze goed in zijn, waar ze trots op zijn, hoe zij de wereld zien…. Je weet zelf!
Samen met MEE Rotterdam Rijnmond voerde Veldwerk een succesvolle pilot uit op verschillende scholen in Rotterdam. In het schooljaar 2011-2012 gaat het project officieel van start op een tiental scholen in de regio Rijnmond.

Samenwerkingspartners: MEE Rotterdam Rijnmond

Share

Stichting Shoot-n-Share / Veldwerk | film + educatie + beleid

Niemandsland is een korte documentaire (23′) over Osama Mohamed, een achttienjarige jongen met een licht verstandelijke beperking. Gewapend met zijn camera reist hij in zijn eentje per trein en vliegtuig door heel Europa, op zoek naar nieuwe grenzen en nieuwe ervaringen.

Osama’s reizen staan symbool voor zijn stappen naar volwassenheid: het volwassen worden in een wereld waarin je kansen beperkt zijn. Niemandsland volgt Osama op zijn langverwachte reis naar Berlijn, kruipt in zijn hoofd – en toont hoe hij zich in een vreemde wereld staande houdt.

Gedurende het project deed Osama op de speciale projectwebsite zelf verslag van zijn avonturen en deelde hij zijn wereld met de bezoeker. Op 13 mei 2011 ging de documentaire in première in Lantaren/Venster Rotterdam. Vrijdag 10 juni 2011 is Niemandsland te zien op TV Rijnmond en daarna in het festival-circuit.

Mede mogelijk gemaakt door: NSGK, Stichting Volkskracht, Fonds verstandelijk gehandicapten, BUMA/STEMRA, Stichting ROOS, RTV Rijnmond en Veldwerk | film + educatie + beleid.


http://www.niemandslanddoc.com
http://www.rijnmond.nl/Programmas/rijnmond_doc/Niemandsland

Share

Studeren Zonder Drempels / Erasmus Universiteit Rotterdam

Een korte documentaire (25’) over studeren met een functiebeperking voor Bureau Studeren Zonder Drempels van de Erasmus Universiteit. Via drempels, daadkracht en dromen worden we ondergedompeld in het volle studentenleven van Nyanga, Fatma en Michael. Doel is emancipatie van functiebeperkte studenten en de bevordering van de beeldvorming over deze groep. Naast een openbare première en expertdiscussie wordt de film ingezet bij studentbijeenkomsten en in de communicatie met bestuurders, faculteiten en docenten.

http://www.eur.nl/szd/

Share

Studium Generale & Erasmus Cultuur / Erasmus Universteit Rotterdam

Sfeervolle en ritmische impressie van het programma-aanbod van Studium Generale en Erasmus Cultuur in tekst, beeld en muziek (3’). Voor vertoning bij programma’s en evenementen en virale marketing op het web.

http://www.eur.nl/sgec/informatie/wie_zijn_wij/

Share

Witte de With, Centrum voor hedendaagse kunst

Registratie en montage (3x 10’) van kinderfilosofie-project Eigenwijs behorende bij tentoonstellingenreeks Morality van Witte de With. In drie korte clips filosoferen kinderen onder leiding van PABO studenten in kleine groepjes over de thema’s liegen, roddelen, jaloezie en schaamte. De clips waren onderdeel van het Morality-webplatform en speelden een rol in de evaluatie van de filosofische vaardigheden van de PABO studenten.

Share

De Aanpak / Historisch Museum Rotterdam

Aan de hand van een aantal filmworkshops over culturele identiteit gingen Rotterdamse kinderen en jongeren met hun eigen mobiele telefooncamera’s en levens aan de slag. De beste filmpjes zijn te zien in de tentoonstelling Stad van Rotterdammers Vernieuwd – Rotterdammers Up in het Historisch Museum Rotterdam, parallel aan negen filmportretten van Rotterdamse migrantenfamilies, gemaakt door filmmaker André van der Hout en Annemarie Boer. Ze vormen het vertrekpunt voor het educatieve programma van het museum: Dit ben ik.

Resultaten zijn op de projectsite te zien: http://rotterdammersup.historischmuseumrotterdam.nl

Share

Studium Generale, Erasmus Universteit Rotterdam / TENT

Videoboodschap door cyberfilosoof Jos de Mul voor een avondvullend programma over de opkomst van internet en de kunstenaar als multitasker. In het kader van de tentoonstelling BLURRR in TENT Rotterdam.

Share

Welzijnshuis Schouwen-Duiveland / Gemeente Schouwen-Duiveland

Wij hangjongeren (21‘) is een documentair discussiestuk over jeugd, activiteit en ontmoeting in opdracht van het Welzijnshuis en de Gemeente Schouwen-Duiveland. Vanaf een plaatselijke camping verrichtten we visueel veldwerk naar de behoeften van jongeren op het eiland. In de documentaire trekken we langs jeugdhonken en hangplekken op het eiland, chillen we in het zuiphuis en ervaren we de spanning en het spel tussen de jongens en de meisjes van de gereformeerde jeugdbeweging tijdens het vlotten bouwen. De film werd toegepast als instrument in discussierondes met gemeente en inwoners en droeg bij aan de visieontwikkeling van het gemeentelijke jeugdbeleid.

Share

Welzijnshuis Schouwen-Duiveland

Workshops filmen met je mobiel voor kinderen van 5 tot 12 jaar in opdracht van het Welzijnshuis Schouwen-Duiveland. Resultaten varieerden van historische documentaire tot reclame en reportage. De filmpjes en het dagverslag werden vertoond in het Filmtheater Zierikzee (FiZi) tijdens het Weekend van de AmateurKunst (WAK).

Share

Afstudeerfilm Erasmus Universiteit Rotterdam

Shoot-n-Share (39’) is een documentaire over de productie, interpretatie en beleving van mobiele beelden. Door de ogen én camera’s van de verschillende hoofdpersonen, van de bejaarde meneer Been tot het 16-jarige duo Thom en Osama, verschaft de documentaire inzicht in het mobiel fotograferen en filmen. De film ging in première in Groningen op het eerste Nederlandse Mobiele Filmfestival Viva la Focus!

Share